La 30 octombrie se fac 30 de ani fără Doina și Ioan Aldea-Teodorovici,”Două lacrimi gemene”, atât în viață cât și în moarte

La 30 octombrie 2022 se împlinesc trei decenii de la trecerea în neființă a promotorilor suveranității, independenței și limbii române. În seara de 29/30 octombrie, 1992 cei doi artiști au murit în urma unui accident rutier pe traseul București-Chișinău, în apropiere de localitatea Coșereni.

La acea vreme, Cristofor Aldea-Teodorovici, fiul cuplului avea doar 10 ani.

Înmormântarea lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici a avut loc la 3 noiembrie 1992 la Cimitirul Central din Chișinău.  O asemenea mulțime n-a mai fost adunată de la proclamarea independenței. Ziarul “Moldova Suverană“, 5 noiembrie 1992: “Marți, 3 noiembrie, întreaga Republică Moldova și-a luat rămas bun de la Doina și Ion Aldea-Teodorovici care, în scurta lor viață pământească, au devenit un simbol al cântecului de libertate și a celor mai sacre aspirații ale românilor din stânga Prutului. La ora 10.30. Spre Opera Națională din Chișinău, în a cărei incintă au fost aștezate sicriile, se revarsă mulțime de lume pentru ultima întâlnire cu renumiții și îndrăgiții artiști. La 12.30 sicriile sunt scoase și purtate prin marea de oameni. Înregistrarea pe banda magnetică, răsună vocea Doinei și a lui Ion Aldea-Teodorovici. în nenumărate acorduri ale cântecului “Suveranitate”, interpretat de ei acum doi ani în chiar această Piață sunt purtate pe umeri spre Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chișinău. Cei doi neîntrecuți cântăreți, Doina și Ion, nedespărțiți în moarte ca și în viață, au rămas să-și doarmă somnul de veci alături, lângă biserica vechiului cimitir al Chișinăului.

În interpretarea pieselor pe vocile celor doi și versurile marelui poet Grigore Vieru, la videoclipurile din arhivă, spectatorii spun: “Incredibil, uitați-vă la publicul din sală, toți ascultau nemișcați, ÎN PICIOARE, ca la un imn! Fantastic, așa atmosferă nu am văzut nicăieri, nici unui artist nu i-au mai fost ascultate melodiile ca în Biserică.”

“Cine îi asculta era imposibil să rămână indiferent la mesajul muzicii lor, pur și simplu te luau fiorii și lacrimile curgeau vrând-nevrând. Alături de Grigore Vieru, e cea mai mare pierdere pe care a suferit-o neamul nostru.Pacat ! Dumnezeu să-i odihnească în pace!” – și astfel spun toate comentariile rămase în amintirea celor mai valoroase voci pierdute.
De ani buni, în această perioadă, elevii și profesorii Școlilor organizează evenimente culturale, dedicate memoriei celor doi mari artiști. Doina avea doar 34 de ani, iar Ioan – 38 de ani.

Eterni și regretabili rămân, Doina și Ioan Aldea-Teodorovici pentru poporul său. Lumină veșnică!

Sursă foto: Facebook/Cristofor Aldea Teodorovici

Sursă: wikipedia.org

Autor: Ascherov Tatiana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *