IUBITORII DE TEATRU SUNT INVITATI SA SUSTINA CULTURA UCRAINEANA IN ACESTE CLIPE DE GREA CUMPANA. LA GINTA LATINA INTRE 4 SI 7 MAI, mini – turneul Teatrului Dramatic Regional Academic DONEȚK, MARIUPOL și Teatrul Academic Regional de Muzică și Dramă din Hmelnițk “Mikhail Staritsky”

Între 4 – 7 mai, curent, la Centrul de Cultura si Arta GINTA LATINA din Chisinau, la CCA Ginta Latină se va desfășura micro- turneul Teatrului Dramatic Regional Academic din Donețk, or. Mariupol și Teatrului Academic Regional de Muzică și Dramă din Hmelnițk “Mikhail Staritsky”, cuprinzând o arie tematică larg – de la textele clasice naționale și europene, până la cele contemporane. În cadrul micro-turneului vor fi prezentate patru spectacole: Strigătul națiunii (Krik Nații) după opera lui Vasili Stus, Nu te du, Hriţko, la şezătoare (Ой, не ходи, Грицю, та й на вечорниці) de Ivan Karpenko- Kary, Decameron după G. Boccaccio, Cartea Junglei, adaptare după Cartea Junglei de R. Kipling şi ecranizărilor W. Disney.
Invităm toți iubitorii de teatru să susțină teatrul și cultura ucraineană în aceste clipe de grea cumpănă, căci prin solidaritate și valori spirituale, în comun, vom rezista.

PROGRAM:
Teatrul Academic Regional Dramatic din Donețk, or. Mariupol: spectacolul Strigătul națiunii (Krik Nații) după Vasili Stus, regie Lydmila Kolosovich.
Tragedie, 12+
Data / ora: 4 mai, 19:00
Durata: 1 oră 40 min
Limba: ucraineană, cu titre în română;
Sinopsis: Spectacol cu elemente ale teatrului fizic & absurd, cu îmbinarea poeziei, proiecțiilor video și coloanei sonore. Este inspirat din biografia, jurnalul personal și operele poetului disident ucrainean Vasili Stus, fiind o schiţă a timpului trecut, cu aluzii la absurditatea prezentului. „Krik Naţii” este strigătul Ucrainei de astăzi, despre absurditatea războiului prin care trece.

 Teatrul Academic Regional Dramatic din Donețk, or. Mariupol:
spectacolul Decameron de Giovani Boccaccio, regie: Oleg Melniciuk, scenografie
Ibolea Oros.

Comedie, 18+
Data / ora: 5 mai, 19:00
Durata: 1 oră 45 min, cu pauză
Limba spectacolului: ucraineană, cu titre în română
Sinopsis: În interpretarea modernă, personajele își părăsesc casele pentru a scăpa de dezastrul care amenință întreaga țară, urcând într-un autobuz și plecând în lume. Fiecare dintre „călători” îşi povesteşte viaţa (povești reale, pe care personajele le recreează în scenă). Ideea teatrului ambulant permite regizorului, prin personajele romanului renascentist Boccaccian, să dobândească trăsăturile omului modern, trasând o punte spre contemporaneitate. În condițiile unui dezastru atotcuprinzător, omul de astăzi se comportă la fel ca acum câteva secole. Cineva se izolează de lume pentru a se proteja, cineva trăieşte „ca în ziua din urmă” – devenind voluntar ostatic al păcătului său, pentru alţii singura scăpare fiind evadarea din realitatea opresivă. Subiectul principal, abordat în spectacol, este conștientizarea de sine a individului, puterea tămăduitoare a artei, a teatrului, umorul, viața așa cum este – cu bine şi rău, iar publicul, împreună cu actorii, vor explora formele și manifestările dragostei, de la cea păcătoasă – la forma sa pură.

Teatrul Academic Regional de Muzică și Dramă din Hmelnițk “Mikhail
Staritsky”: spectacolul Cartea Junglei, adaptare după R.Kipling şi ecranizările
W.Disney
Poveste /aventură 4+
Data /ora: 7 mai, 12:00
Sinopsis: Un spectacol de aventură, despre lumea magică a junglei, plină de mister și pericole, redat cu mult umor, duioşie și învățăminte importante pentru cei mici. În această adaptare scenică, publicul este invitat să urmărească aventurile puiului de om Mowgli, crescut de lupi în junglă, învațând să supraviețuiască în sălbăticie alături de Raksha şi Akelo, care îi sunt ca nişte părinţi, pantera înțeleaptă Bagheera, ursul haios Baloo, șarpele viclean Kaa și tigrul Shere Khan, inamicul de moarte, nemilos și răzbunător.
Teatrul Academic Regional de Muzică și Dramă din Hmelnițk “Mikhail
Staritsky”: spectacolul Nu te du, Hriţko, la şezătoare de Ivan Karpenko-Kary,
baladă ucraineană în două acte
Tragedie 12+
Data / ora: 7 mai, 18:00
Sinopsis: Un spectacol inspirat din folclor, cu elemente de misticism, scris de clasicul ucrainean
Ivan Karpenko-Kary și montant în anul 1898. Toate evenimentele se petrec într-un sat ucrainean,
în noaptea de ajun, când tineretul se adună la şezătoare, iar apoi merge pe la case, la colindat.
Spectacolul este o celebrare a tradițiilor culturale ucrainene și o modalitate de a le împărtăși cu
publicul modern.

sursa: comunicat de presa, GINTA LATINA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *