ÎN MEMORIAM PENTRU CEA CARE A PORNIT PE CALEA STELELOR – IULIA PALIȚ

Vestea tristă a lunii iunie, vine din lumea artei. Moartea fulegerătoare a celei care-și purta gândurile și emoțiile în versuri, Iulia Paliț, ne-a lăsat cu un gust amar și lacrimi de tristețe.

Iulia Paliț s-a născut la 22 ianuarie 1953 în satul Trușeni, municipiului Chișinău. A fost om de cultură şi de televiziune, scriitor, poet, etnolog, folklorist. A absolvit Institutul Pedagogic din Chișinău, Facultatea de litere, în 1975. A activat la Muzeul de Studiere a Ținutului (Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală) în funcția de cercetător științific inferior, secția Cultură materială, apoi ca cercetător științific superior, secția Cultură spiritual. Mai târziu, devine șef al secției Propagandă științifică (1978-1990). Se transferă la Centrul Național de Creație Populară, activând succesiv în funcția de șef al secției Relații Interetnice, șef al secției Meșteșuguri populare artistice, Director adjunct și Director al Centrului.

În 2001, la 43 de ani, editează placheta de versuri „Se lasă răceala, iubite”, iar ceva mai târziu – albumul „Portul popular din Republica Moldova”. A fost prezentatoare a emisiunii televizate „Casa mare” împreună cu criticul literar Acad. Mihai Cimpoi, la Televiziunea Națională (1987-1988 ).

Este autoarea mai multor dialoguri cu personalități notorii și articole cu tematică etnologică în presa periodică din Republica Moldova, precum și autoarea a peste 200 de texte pentru cântece de inspirație folclorică, de muzică ușoară și romanțe.

Numele Iuliei Paliţ a fost și va rămâne unul bine-cunoscut și ancorat în viaţa culturală. Pentru noi, va rămâne omul lumină, pe care o vom regăsi mereu in poeziile și cântecele dumneaei.

sursa biografică: radio europa liberă

sursa: facebook
sursa: facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *