În copilărie obișnuia să urce pe un par la poartă pentru a le cânta trecătorilor, astăzi Nicolae Gribincea împlinește 61 de ani

Nicolae Gribincea, este coreograf, interpret de muzică populară, pedagog și folclorist, fondatorul și conducătorul artistic al Ansamblului Etnofolcloric „Plăieșii”, Artist al Poporului și autor de cărți, iar astăzi își sărbătorește a 61-a aniversare.

“Nicolae Gribincea s-a născut la 20 octombrie 1961, în satul Mingir, Hâncești. Este al patrulea copil din cei opt. Cântecul l-a moștenit de la mama, iar dansul de la tata. Tata era o fire foarte artistică, doar că era mai retras, nu își manifesta aptitudinile de dansator, mama în schimb, cânta foarte bine, avea o voce de răsuna toată mahalaua. A crescut cu repertoriul lui Nicolae Sulac. Obișnuia să urce pe un par la poartă și le cânta trecătorilor din repertoriul marelui rapsod. În clasa a IV-a a cântat prima oară pe scenă și specialiștii de la clubul din sat i-au confirmat lui și părinților săi că are voce bună. Regretă că n-a avut acces în copilărie la o școală de folclor, dar din clasa a IV-a până în clasa a IX-a a cântat în taraful de la Mingir.”

“Eu sunt una cu cântecul, principala necesitate a sufletului meu. Pentru mine ca interpret este important să cânt sincer, autentic, țărănește. Cântatul nu este o profesie, este altceva: o pasiune, o stare de spirit, un fel de scut protector ce mă ferește de mediocritate și de prostie, care, din păcate, e fără margini și face mult rău. Un cântec de valoare e ca și o personalitate: are caracterul, ținuta, starea și demnitatea sa.” 

Afirma – NICOLAE GRIBINCEA, pentru https://plaiesii.md/intrepreti/nicolae-gribincea/

O viață de om dedicată cântecului și întregului său arsenal de origine, a studiat ani la rând, fapt pentru care a primit nenumarate premii, printre care și titlul onorific „Maestru în Artă”, cât și Ordinul “Gloria Muncii” pentru munca îndelungată și prodigioasă în domeniul culturii, contribuție la valorificarea și promovarea tezaurului folcloric național și activitate organizatorică intensă.

La mulți ani, prosperi, biecuvântați și inspirați!

Vă mulțumim pentru “lada de zestre” a urmașilor, urmașilor noștri!

Cu respect, Tezaur Media TV

Autor: Ascherov Tatiana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *