FESTIVAL CU GUST DE CIREȘE ȘI VĂRZĂRI ÎN RUSEȘTII NOI

Cel mai dulce și aromat Festival al Cireșelor și Vărzărilor a ajuns în acest an, la cea de-a XI-a ediție. Evenimentul a avut loc în comuna Ruseștii Noi, raionul Ialoveni, unde sute de oameni s-au delectat ieri cu bucate tradiționale, cireșe suculente, vărzări dar și alte copturi specifice localității.

La „Festivalul Cireșelor și Vărzărilor” a participat și fierarul Aurel Caproș, din satul Văsieni, care spune că pasiunea a moștenit-o de la bunicul său.

„Sunt pictor de profesie, iconar, iar fierăria o îndrăgesc de vreo 20 de ani, de la bunelul. De exemplu, această nicovală, a aparținut bunelului meu, născut în 1900. El a lucrat 75 de ani la fierărie. Eu, chiar dacă mult timp am fugit de această meserie, totuși, n-am plecat departe. Acum, am foarte multe lucrări și nu știu dacă mi-aș dori să am altă îndeletnicire.” – a spus Aurel Caproș, fierar.

Pe lângă lucrările realizate manual, vedetele lunii iunie, cireșele, au fost la mare căutare, la fel ca și vărzările. Gospodinele s-au întrecut în a pregăti cele mai gustoase plăcinte și prăjituri, toate din cireșe.

„A fost o zi plină cu de toate, pentru că „Festivalul Cireșelor și Vărzărilor”, este cartea de vizită a satului nostru. A devenit și cartea de vizită a liceului nostru, pentru că astăzi am demonstrat încă o dată, profesorii, că suntem buni la carte, la dans, la cântec dar și bune gospodine. Am copt vărzari, am cules cireșe, am pregătit plăcintă pe cuptor și pe tigaie. Tot felul de bunătăți pentru a ne arăta bunele noastre calități” – susține Viorica Codreanu, directorul Liceului Teoretic Ruseștii Noi.

Tot aici le-am cunoscut și pe educatoarele grădiniței „Albinuța Dâmbovița”, din Ruseștii Noi, care ne-au mărturisit că la fiecare festival, păstrează cu sfințenie tradițiile neamului românesc.

„Am muncit foarte mult ca să aducem tradițiile noastre, să le promovăm și să le valorificăm. Mulțumim gospodinelor care au pregătit atâtea bunătăți. Avem sarmale de post, pentru că suntem în perioada postului, dar și produse cu carne, cum ar fi friptura de purcel. Evident că avem mămăligă și brânză de oi. Ne-am străduit, pentru că cireșele anul acesta au fost cu ciubote roșii, dar, în pofida acestui fapt, noi avem vărzări foarte gustoase și suculente” – a menționat Aurica Trohin, directorul interimar al grădiniței „Albinuța Dâmbovița”.

Pregătite la cel mai înalt nivel au fost și membrele Asociației Nevăzătorilor.

„Participăm la acest festival cu mare drag. Noi am pregătit Casa Mare, compusă din basmale, prosoape tradiționale, covoare moldovenești, perne, zestre, o fotografie a părinților care se păstrează ca amintire. Am pregătit și o masă de sărbătoare. Membrele au fost foarte unite și au gătit bucate gustoase din cireșe” – a spus Elena Lașcu, membră a Asociației Nevăzătorilor.

Localitatea s-a bucurat și de oaspeți importanți din Republica Moldova dar și din România. Cu această ocazie, primarul comunei Ruseștii Noi, Valentina Meșină, și viceprimarul comunei Berchișești, județul Suceava, Ștefan Chilariu, au semnat un acord de înfrățire.

Evenimentul a fost organizat de primăria satului Ruseștii Noi.

Sursa foto: Primăria comunei Ruseștii Noi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *